Home
Even voorstellen

 

Aarden
Affirmatie
Alternatieve geneeswijzen
Aura
Celctic

Chakra's

Dimensies
Dromenvangers
Edelstenen
Elementen
Engelen

Gedichten

Heilige geometrie
Indigo's
Innerlijke kind
Kaarsje branden
Kaartje trekken
Karma
Kleurentherapie
Kriya yoga
Levensenergie
Volle maan schema
Meester essences
Mandala's
Mantra
Meditatie
Negatieve entiteiten
Paranormaal
Reincarnatie

Zelfbewustzijn

Dierengeneeswijzen
Dieren healen
Mijn soulmates
Regenboogbrug

 

Gastenboek
Lucis kids
Contact

                

Wat is Kriya Yoga?


Volgens de inwijders is Kriya Yoga de krachtigste meditatietechniek die de mensheid op dit moment ter beschikking staat. De theorie erachter is als volgt: De mens is een geestelijk wezen dat, net als de rest van de schepping, voortdurend evolueert. Dat proces voltrekt zich voor het overgrote deel automatisch: een mens incarneert, excarneert, incarneert, enz. en ontwikkelt zich zonder dat hij zich daarvan bewust is. Pas op het laatste stuk van de weg naar volledig bewustzijn van onze goddelijke natuur, kan een mens de eigen evolutie bewust versnellen.

Menselijke ontwikkeling vindt plaats door het neutraliseren van karma. Karma, de wet van oorzaak en gevolg (op fysiek niveau de Newtonse wet actie = reactie) bindt ons aan ons verleden. Wat gedaan is, zal ongedaan moeten worden; wat in beweging is gezet, zal naar het punt van oorsprong terug moeten keren.

Dit neutraliseren van karma gebeurt over het algemeen in en door het leven zelf: via relaties, moeilijkheden, verwerking van pijn enz. Bij Kriya Yoga wordt de levensenergie aangewend, voordat deze via de zintuigen naar buiten heeft kunnen stromen. Daardoor kan m.b.v. één Kriya (duur: ongeveer een halve minuut) eenzelfde ontwikkeling plaatsvinden als via een jaar contact met de buitenwereld. Karmazaden (tendensen, gehechtheden en angsten die een rol zullen gaan spelen zodra ons leven daar aanleiding toe geeft) bevinden zich op astraal niveau in de ruggengraat.

M.b.v. de Kriyatechniek wordt een sterke stroom door de ruggengraat gestuurd, waardoor een aantal van de ontelbare karmazaden geactiveerd en vervolgens geneutraliseerd wordt. 
Op deze wijze kan ieder mens werken aan, letterlijk en figuurlijk, innerlijke bevrijding. Concentratie en devotie zijn daarbij sleutelbegrippen. 
"Kriya beoefend met devotie werkt als wiskunde, het kan niet falen", zei Yogananda.

 

Het effect van Kriya Yoga is niet alleen op termijn merkbaar. Het doen van Kriya's geeft direct een gevoel van kracht, stilte en zuiverheid.
"Je hebt een draagbaar paradijs in je", benadrukte Yogananda voortdurend, "en met Kriya Yoga heb je de sleutel ervan in je hand."

Kriya Yoga nu

Zoals reeds gesteld: pas na verloop van tijd wordt duidelijk hoeveel kracht een bepaalde spirituele impuls heeft gehad. Dat geldt zowel in onze individuele levens, als voor religieuze leraren in relatie tot de evolutie van de mensheid. Voor een definitieve beoordeling (zo dat al mogelijk is) is het in Yogananda's geval uiteraard nog te vroeg. Toch kan een schets van de huidige zaken m.b.t. Kriya Yoga een indicatie geven van de betekenis ervan, nu en in de toekomst,      voor de wereld.

India kent de traditie van "parampara", het overdragen, tegen het eind van zijn of haar leven, van het spirituele gezag van een meester op een vergevorderde discipel (indien aanwezig). Yogananda deed dat niet. Hij verklaarde de laatste in een lijn van guru's te zijn. Kriya Yoga, een speciale dispensatie van God voor de mensheid in deze tijd, zou zich vanaf nu over de hele wereld verspreiden, en daarmee de basis leggen voor wereldvrede en "broederschap in God" in de komende eeuwen. 

Een nieuwe impuls kreeg de verspreiding van Kriya Yoga door de start van Ananda. Swami Kriyananda, een directe discipel van Yogananda, zette in de 60er jaren deze organisatie op. Doel ervan is het stichten van "worldbrotherhood communities"; één van Yogananda's idealen. 

De technieken van Yogananda

Als voorbereiding op inwijding in de Kriya techniek, en later als ondersteuning van Kriya Yoga, beoefenen discipelen van Yogananda een aantal technieken. Omdat het niet is toegestaan deze technieken openbaar te maken, hieronder een beschrijving in grote lijnen.

Energization Exercises

In 1916 ontdekte Yogananda een methode om m..b.v. de wil het lichaam energetisch op te laden. Middels een serie van 38 oefeningen die in een kwartier wordt afgewerkt, worden alle delen van het lichaam afzonderlijk van nieuwe energie voorzien. Naarmate men meer ervaring ermee krijgt, verschuift het accent bij deze methode van het fysieke naar het mentale vlak. Het rendement bestaat uit een gezond lichaam en na verloop van tijd mentale beheersing over de levensenergie.

Hong Sau

Een zeer oude meditatietechniek waarbij de klank van de adem als mantra wordt gebruikt. Doel is het volledig naar binnen richten van de aandacht. Bij diepe concentratie kunnen bij deze techniek ademhaling en hartslag (tijdelijk) stilvallen.

Aum

Een meditatietechniek waarbij men zich m.b.v. een mudra (houding van de handen) koncentreert op het horen van astrale geluiden. De kosmische kracht die de schepping in stand houdt en alles doortrilt, is innerlijk hoorbaar als de klank 'AUM'.

De verschillende chakra's (energiecentra) langs de ruggengraat zijn hoorbaar als variaties van Aum.

Naast deze technieken benadrukt Yogananda het belang van chanten, en van het richten van de blik op het derde oog of Christuscentrum; het punt tussen de wenkbrauwen. Bij de Kriya initiatie wordt een techniek gegeven om het astrale licht in dit punt te zien.

 

http://www.yogananda.nl/